A 7-zip (.7z) formátumú tömörített állomány kezelése az Ubuntu Linux rendszeren

Viszonylag sokféle tömörített állományformátum - pl.: rar, zip stb. - létezik, amelyeket a nagyméretű állományok kisebb kapacitású tárterületre való másolására használhatunk fel. A népszerű formátumok közül kiemelnék egyet, amely nem olyan túl régóta létezik, viszont nagyon jó tömörítési eredményekkel büszkélkedhet. Ennek használatát az Ubuntu Linux rendszer egyelőre alapértelmezés szerint nem támogatja úgy, mint néhány régebbi formátumot, viszont elérhető hozzá egy kiegészítés, amelynek segítségével mindez megoldódik.

1.) Telepítés

A szükséges kiegészítő telepítéséhez kattintsunk ide vagy Terminál-ban adjuk ki a következő parancsot:

sudo apt-get install p7zip

2.) Indítás és használat

A kiegészítő sikeres telepítése után máris kipróbálhatjuk a be- illetve kitömörítést tetszőleges - lehetőleg tömörítetlen - állományokkal. Kattintsunk a kiválasztott és kijelölt állomány(ok)ra jobb egérgombbal és válasszuk az Archívum létrehozása... lehetőséget. Adjuk meg a tömörített állomány számára kívánt elnevezést, a felkínált lehetőségek közül válasszuk ki a .7z formátumot és adjuk meg azt a könyvtárat, ahol tárolni szeretnénk.

A már létező 7z formátumú tömörített állomány kicsomagolásához kattintsunk jobb egérgombbal az állományra és válasszuk a Kibontás ide lehetőséget abban az esetben, ha ugyanabba a könyvtárba szeretnénk a tartalmát elmenteni, ahol a tömörített állomány található.

Egyéb helyre való kitömörítés esetén válasszuk a Megnyitás ezzel: "Archívumkezelő" lehetőséget és a kicsomagolni kívánt állományokat kijelölve - CTRL+A billentyű - válasszuk a Kibontás feliratú gombot és adjuk meg, melyik könyvtárba szeretnénk kitömöríteni.

3.) Kapcsolódó weboldalak

- a 7-zip hivatalos oldala

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.